Workshops & Vergaderen
Voor wie
Zodra je samenwerkt, moet je overleggen. En samenwerken is leuk. Daarom geloof ik er niet in dat vergaderingen vervelend of nutteloos zijn. Deze trainingen zijn voor iedereen die als deel van hun werk met anderen moeten overleggen, of het nu kort of lang is. En die dat graag op een constructieve, effectieve en creatieve manier willen doen zodat ze in de minimaal benodigde tijd het maximale resultaat behalen.
Het maximale resultaat is voor mij meer dan allen het doel van de bijeenkomst halen. Het is vooral ook het verbeteren van relaties, een gevoel van hernieuwde energie. En zin om de volgende keer weer met deze mensen samen te komen.
In mijn aanpak gaat het niet alleen om het doel, maar vooral ook om de mensen. Emotie, empathie - waneer is het voor hen goed. Je zou kunnen zeggen dat zij jouw eindgebruiker zijn, dus zet ze centraal.
Deze trainingen kunnen worden gegeven aan groepen tot 20 personen. Je krijgt bij grotere groepen wel minder persoonlijke aandacht. Het kan dan handig zijn een tweede trainer in te zetten.
Bepaal zelf wat
Kies alleen die modules die je nodig hebt. Iedere training kan aaneensluitend worden gegeven, of verdeeld over een aantal dagen. Om je een idee te geven:
- Knowledge Booster - een sessie van 1 tot 3 uur over één specifiek onderwerp. De langere sessies bevatten ook een praktijkoefening
- Eéndaagse - Eén onderwerp in de diepte uitwerken. Bijvoorbeeld een werkvorm voor een herhalende of korte bijeenkomst opzetten en oefenen.
- Meerdaagse - bijvoorbeeld 3 dagen waarin we het hele programma doorlopen en facilitators trainen voor lange bijeenkomsten
- Coaching - na een meerdaagse training kunnen cursisten in terugkomdagen persoonlijk worden begeleid.
Hieronder zie je de drie hoofdvarianten uitgewerkt. Dat is natuurlijk niet het volledige plaatje, ik bespreek graag met je wat voor jullie de beste vorm is.
de herhalende
De meest voorkomende herhalende is de statusmeeting. Iedere week, soms zelfs iedere dag kom je bij elkaar. Zelfde deelnemers, zelfde agenda. Soms traditioneel rond de tafel, soms Agile als een 'stand-up'. Ga je er komen met de keuze uit deze twee opties?
In deze module kijk ik met jou naar de noodzaak van deze bijeenkomst. Voor de organisatie en voor de deelnemers. Aan de hand van jouw praktijkvoorbeelden gaan we alternatieven ontwerpen.
de korte bijeenkomst
Een korte bijeenkomst is vaak voor een klein aantal specifieke onderwerpen opgezet. Er is een agenda op hoofdlijnen opgezet, en de deelnemers zijn voor de gelegenheid bij elkaar geroepen. Meestal wordt er een uur rondom een tafel gediscussieerd.
Het probleem is dat met deze werkvorm nauwelijks wordt gevarieerd.Met als gevolg weinig betrokkenheid. In deze training leer ik je aan de hand van een simpel model en mijn vergadercanvas hoe je deze bijeenkomsten scherper kan voorbereiden en met elementen van werksessies creatiever kan uitvoeren.
de lange bijeenkomst
Voor één complex onderwerp wordt vaak een langere bijeenkomst geregeld. Die krijgt dan meer de vorm van een workshop, en er is een facilitator bij om alles in goede banen te leiden.
In deze module leer ik je om als facilitator te werken. Hoe bepaal je het doel, weet je wie er moet komen en wat voor werkvormen je kunt gebruiken. En natuurlijk het gebruik van de ruimte.